Wandeltochten - Januari 2021

Wandelen door de Achterhoek en Twente


Rhede - Wooldse Veen / NSG Burlo (DE)

04-01-2021 / 10.85 km

Het Wooldse Veen, een hoogveengebied, is een fraai natuurgebied ten zuidoosten van Winterswijk. Het vormt samen met het Burlo-Vardingholter Venn aan de andere kant van de Duitse grens een uitgestrekt stuk natuur. Het NL deel beslaat ca 50 ha, het DE ruim 100 ha. Het NL deel is tevens (naast 19 andere gebieden) onderdeel van het in 2005 door de NL overheid uitgeroepen Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van totaal bijna 22.000 ha. groot. Tussen het NL en DE veengebied loopt een zogenaamd "commiezenpad", de smokkelaarsroute. Het plankenpad in het Wooldse veen is een unieke manier om wandelend dit mooie stukje natuur te ontdekken. Het Wooldse veen ligt op een helling, op het hoogste punt van Winterswijk, helaas was ten tijde van onze wandeling het Wooldse veen tijdelijk afgesloten voor publiek i.v.m. de coronamaatregelen en hebben we een niet minder fraaie alternatieve route gelopen.


Rating: 5 sterren
1 stem

Vroomshoop - Zandstuve 

09-01-2021 / 11.05km

De Zandstuve is een 138 ha. groot bosgebied van Landschap Overijssel bij Vroomshoop. Het is door het grote aantal zandpaden een wandelgebied bij uitstek. Er zijn 2 wandelroutes uitgezet. Het reservaat wordt grotendeels omgeven door bedrijven met intensieve landbouw. Tot eind 19e eeuw bestond het enigszins geaccidenteerde gebied uit woeste grond, veen en zand, spaarzaam met heide begroeid. Vanaf 1910 kreeg de Zandstuve de bestemming van productiebos, daartoe werden diverse soorten naaldbomen  aangeplant. Inmiddels is dit wat saaie naaldbos op een aantal plaatsen, na houtkap op natuurlijke wijze vervangen door een meer gevarieerd loofbos met veel jonge eiken. Voor veel roofvogels (o.a.buizerd, havik en torenvalk) is dit een ideaal bos vanwege het omliggende landbouwgebied waar ze een rijke jachtgrond vinden. Ook is 't een prima gebied voor reeën, ook hermelijn, marter en bunzing komen hier voor.


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Doetinchem - Landgoed Slangenburg

16-01-2021 / 13.49 km

Onze wandeling van vandaag was veelzijdig, met prachtige natuur en cultureel erfgoed. Het Landgoed Slangenburg is een Nederlands 17e-eeuws landgoed van bijna 600 ha. Op Landgoed Slangenburg vind je bossen, akkers, lanen, grachten, vijvers en weilanden. Het middelpunt van het landgoed is kasteel Slangenburg uit de 17e eeuw. Al in 1354 was er al sprake van een kasteel in de bossen bij Doetinchem. Je vindt hier dan ook stukken middeleeuws muurwerk. Het lanenstelsel van Landgoed Slangenburg is uniek voor Nederland en Europa, vanwege de schaal en authenticiteit. De centrale as en oprijlaan is maar liefst 1,5 km lang. Aan weerszijden liggen 2 vijvers. Op de hoeken hiervan stonden vroeger rode beuken. Nu staan er nog maar 3, maar dit zijn dan ook kanjers van meer dan 300 jaar oud. Aan de rand van het landgoed ligt de Sint-Willibrordsabdij, gebouwd in de 50er jaren is het de jongste van de Nederlandse benedictijnenabdijen. 


Rating: 5 sterren
1 stem

De Lutte - Arboretum Poort Bulten en Duivelshof

23-01-2021 / 10.32 km

Arboretum Poort Bulten is een bomenpark met 2500 soorten bomen en struiken van over de hele wereld. Poort Bulten heeft een opp. van 19 ha. waarvan het Arboretum 8,6 ha. in beslag neemt. Het is doorsneden door een beek en heeft een recent aangelegd Overpark (3 ha.) met zwerfkeien. Alle bomen/heesters zijn voorzien van naambordjes. Daarop staat in het Latijn, Nl en Du de soortnaam en de familienaam vermeld, en wordt het land of de streek van herkomst vermeld. Een wandeling die echt de moeite waard is, kun je voorstellen als het straks voorjaar is, dan komen we zeker wéér terug!! De Duivelshof is een zeer gevarieerd natuurgebied tussen De Lutte en Losser en bestaat uit heide, bos en weilanden omgeven door houtwallen. Het gebied is genoemd naar een vroegere versterkte middeleeuwse boerderij met dezelfde naam, deze bestaat niet meer, het  grachten-stelsel en de wallen van deze middeleeuwse boerderij zijn nog wel zichtbaar.


Rating: 5 sterren
1 stem

Buurse - Buurserzand / Steenhaarplassen

30-01-21 / 10.96 km

Het Buurserzand is een natuurgebied tussen Buurse en Haaksbergen. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten en bestaat grotendeels uit bos en heide. Het sluit naar het zuiden toe aan bij het Haaksbergerveen, dat zich uitstrekt aan de Duitse grens. Het Buurserzand beslaat sinds 2009 een oppervlakte van 455 ha. Bij de naam Buurserzand verwacht je misschien een droog en kaal gebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend natte heide met vennetjes. De afwisseling van heide, stukjes bos, kleine akkers en stuifzandheuveltjes maakt dit tot een geliefd wandelgebied. Door het Buurserzand lopen verschillende wandelroutes. Onze wandeling ging langs het Buursemeertje en langs de Steenhaar- plassen en je komt ook langs de historische boerderij De Bommelas, waarschijnlijk vernoemd naar de eerste bewoner, Gerrit Jan Keizers. Deze dondersteen – "oas" in het Twents – hield wel van een feestje en ging graag aan de boemel. Dat leverde hem de bijnaam ‘bommel-oas’ op.


Rating: 5 sterren
1 stem