Wandeltochten - April 2023

Wandelen door de Achterhoek, Duitsland en Friesland


Lochem - Rondje langs Monumenten

01-04-2023 / 9.94 km

Op deze toch wel druilerige voorjaarsdag met regelmatig buitjes hebben we een wandeling gemaakt in de Achterhoek bij de plaats Lochem. Het was een mooie tocht langs verschillende monumenten en prachtige natuur net buiten Lochem. Als eerste zijn we op het "Landgoed Nettelhorst" neergestreken, een landgoed in de buurtschap Nettelhorst. Eeuwenoude eikenlanen, slotgrachten en een voorplein met voormalig Bouwhuis duiden op een ooit florerende buitenplaats. Nettelhorst wordt al in de 12e eeuw genoemd en het eens zo deftige huis Nettelhorst werd helaas in 1875 afgebroken. Op het terrein zijn nog overblijfselen zichtbaar van de ruïne en de grachten van het toenmalige huis. Het huidige Nettelhorstbezit heeft een oppervlakte van circa 114 ha. Na een korte stop, zijn we richting de Berkel gelopen, onderweg hebben we nog 2 jonge reeën mogen spotten om uiteindelijk bij het volgende monument aan te komen. Een onverwachte parel in het landschap is de "Hereboerderij De Heest" met een kleine ophaalbrug die vanuit De Berkel prachtig is te zien, het oorspronkelijke huis stamt uit de 15e eeuw. Aansluitend zijn we richting het dorpje Zwiep gelopen om daar een kijkje te nemen bij "De Zwiepse Molen", een korenmolen, gebouwd in 1851. De molen doet nog steeds dienst voor het malen van graan en wordt door vrijwilligers gerund. Vlak bij deze molen staat het restaurant "De Witte Wieven", daar hebben we nog enkele leuke plaatjes geschoten om daarna langs De Berkel bij het "Kasteel De Cloese" uit te komen. Dit kasteel dateert uit het jaar 1520 en is regelmatig van eigenaar gewisseld, waaronder een hertog, speculanten en projectontwikkelaars, daardoor zijn helaas veel oorspronkelijke delen van het gebouw verdwenen!


Rating: 3.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ***

Kring van Dorth - Landgoed Dorth

07-04-2023 / 10.30 km

Opnieuw een wandeling in de Achterhoek, nu bij Kring van Dorth, op het "Landgoed Dorth". Kring van Dorth is een kern in de gemeente Lochem. Helaas waren de weersvoorspellingen niet helemaal juist en werd het wederom een erg miezerige dag. De tour zijn we gestart vanaf de parkeerplaats op het "Landgoed Dorth" aan de Kasteelweg. Met deze wandeling over landgoed Dorth ga je terug in de tijd, het is een oud landgoed, de eerste berichten dateren van 1190. Aanvankelijk was "Hof te Dorth" een boerenwoning met landerijen. Rond 1600 werd er op de plek van het huis een kasteel gebouwd. Iets later liet men ook een tuin aanleggen, in die tijd zeer bijzonder. De tuin is eeuwenoud, het huis niet. Het kasteel werd lang geleden gesloopt en door een landhuis vervangen. Ook dat ging tegen de vlakte, het huidige huis is van 1928. Op het eerste gezicht lijkt het huis daardoor veel ouder. De twee rijk versierde toegangszuilen met leeuwenkoppen bij de toegangsweg bekroonden oorspronkelijk het poortgebouw van het (derde) kasteel uit 1626. Ook de grachten in het weiland zijn uit die tijd. Het landgoed is sinds 1986 in bezit van Natuurmonumenten, zij beheren de prachtige natuur in dit gebied. Het landgoed bestaat uit een parkbos met bomenlanen, een slotgracht, vijvers, boerengrond en voormalige productiebossen. Dorth ligt langs de Dortherbeek en is van oudsher een waterrijk landgoed, tijdens de hele tocht loop je langs beken, grachten, sloten en waterpoelen, een heel waterrijk landgoed! Waar we hoopten op een mooie voorjaarswandeling, had deze tour helaas een sterk herfstachtig karakter, maar we hebben ondanks het buiige weer op deze dag wel enorm genoten van de prachtige natuur en de mooie wandelpaden in dit gebied!


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****

Rheine - NSG Waldhügel / Waldhügelsee

22-04-2023 / 6.76 km

Voor het eerst sinds lange tijd hadden we weer eens een wandeling gepland in Duitsland, vlak bij de plaats Rheine. We zijn gestart op de parkeerplaats aan de voet van de heuvel, die deel uitmaakt van dit natuurgebied, een mooie klim leidde ons naar de 'Waldhügelsee", hier heeft de natuur vrij spel, nu er daar niet actief gegraven wordt. Het hele gebied bestaat uit een stukje prachtig natuur met de naam "NSG Waldhügel", een ruim 50 ha. Naturschutzgebiet. Het natuurreservaat is ontstaan ​​uit een voormalige kalksteengroeve. Het beschermde gebied op de Rheine-bosheuvel bevat beukenbossen, afgravingsmeren, droog grasland en groeveranden, waar grote fossielen te vinden zijn. Versteende schelpen, slakken of ammonieten getuigen dat de rots waaruit de berg bestaat in het "Krijt" de bodem van een zee vormde. In de naastgelegen steengroeve Middel, die nog steeds actief is, worden vaak rondleidingen aangeboden. Bovendien is de bosheuvel Rheine nu een belangrijke biotoop, op het terrein komen bijna 1000 plantensoorten voor, waarvan er meer dan 50 in gevaar zijn. De zuidelijke hellingen van de voormalige steengroeve hebben een bijna mediterraan klimaat, waardoor hier planten te vinden zijn die anders veel verder naar het zuiden te vinden zijn. Met 94 meter boven de zeespiegel is de Rheine-bosheuvel het hoogste punt in het stadsgebied. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad in het noorden. Halverwege de wandeling hebben we bij de nog actieve afgraving een uitkijktoren beklommen en vandaaruit kwamen we langs 2 monumenten uit de 20e eeuw, deze voormalige watervoorzieningen behoren tot "Rheines Trinkwasser-Hochbehälter". Deze twee verhoogde tanks uit 1908 en 1942 zorgden voor de drinkwatervoorziening van de stad Rheine. Ze waren tot 2016 in bedrijf en bevatten samen 1,6 miljoen liter drinkwater.


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: ****

Heerenveen/Oranjewoud - Friese Wouden

29-04-2023 / 10.80 km

Tijdens ons uitstapje naar Friesland van 27 t/m 30 april hebben we op dag 3 onze wandeling gelopen vlak bij ons onderkomen in Oranjewoud. Een toer door de 'Friese Wouden" bij Oranjewoud, een gebied met prachtige bossen, landgoederen en hele mooie wandelpaden! Vrij snel kwamen we terecht in deze mooi bossen. Het weer was ons goed gezind, met veel zon☀️en een lekkere temperatuur. Al in het begin kwamen we bij de "Grafkelder van de familie Bienema", die tussen 1807 en 1810 is aangelegd. Via een ruime keuze aan bospaden, kwamen aan bij een midden in het bos gelegen weiland, die prachtig geel kleurde door de vele paardenbloemen, vandaaruit zijn we het "Landgoed Oranjehoeve" in gelopen. Opnieuw aangekomen bij een ander deel van het Friese Woud, hadden we het geluk een hele sprong reeën🦌en damhertjes te kunnen filmen en fotograferen😊Daarna zijn we op weg gegaan richting de uitzichttoren "Belvedère Toren", een betonnen toren uit 1924, waar je kunt genieten van een geweldig uitzicht over de omgeving. Na het grootse deel van onze trip te hebben afgelegd zijn we aangekomen bij een aantal prachtige landgoederen en landhuizen. Als eerste kwamen we bij het "Landgoed Oranjestein" van ca 28 ha. groot, met een landhuis uit 1822. Het 2e landgoed was het "Landgoed Oranjewoud", de huidige buitenplaats stamt uit 1829, maar de geschiedenis gaat terug naar de 17e eeuw. Tegenover dit mooie gebouw ligt "De Overtuin", een in Engelse landschapstijl aangelegde tuin dat toebehoort aan het Landgoed Oranjewoud, maar sinds 1953 gemeentelijk bezit is en nu een openbaar wandelpark is. Het volgende landgoed, is het 5 ha. grootte "Landgoed Princenhof" aangelegd door de "Oranje Nassau's en stamt uit de 18e eeuw. Als laatste zijn we langs het landgoed "Huis Klein Jagtlust" uit 1856 met een opp. van 6 ha. gelopen. Al deze bovengenoemde landgoederen zijn rijksmonumenten!


Rating: 5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: *****