Wandeltochten - Februari 2021

Wandelen door de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek


Leusden - Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

06-02-2021 / 11.03 km

Voor het eerst sinds we wandelen, hebben we besloten om eens een wandeling te maken op de Utrechtse Heuvelrug. We vertrokken op tijd vanuit ons hotel in Amersfoort, naar het begin- en eindpunt van onze wandeling bij het Pannenkoekenhuis Bergzicht, daar zijn we eerst het natuurgebied Den Treek ingetrokken, een groot aaneen gesloten bos/heidegebied met nog veel grote oude loofbomen. Vaak zijn het de oude lanen naar een groot buitenhuis geweest. Na enkele km's in dit gebied te hebben gewandeld zijn we de N277 overgestoken richting de Leusderheide, waar we na een half uurtje bij de Pyramide van Austerlitz aankwamen, het is een 17 m hoog piramidevormige bouwwerk van aarde in de Utrechtse gem. Woudenberg. De Pyramide is in 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op de Botterstop, een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Boven op de Pyramide, bereikbaar met een trap die 81 treden telt, staat een stenen obelisk uit 1894. De top van de aarden heuvel ligt op 71,60 m boven NAP. Op deze centrale plek in Nederland had de Franse generaal Auguste de Marmont in 1804 een legerkamp opgericht (Camp d'Utrecht).


Rating: 5 sterren
1 stem

Losser - Oelemars / Zandbergen

13-02-2021 / 11.41 km

Onder prachtige winterse omstandigheden, met veel zon, koude, sneeuw en een strak blauwe lucht hebben we gewandeld vlak bij Losser, langs de Oelemars, een grote zandwinput waar nog steeds zand wordt gewonnen. Hij bestaat grotendeels uit een tot 15 m. diepte uitgegraven plas. Het is gelegen in het gebied De Zandbergen-Oelemars, een landbouw-, recreatie- en natuurgebied tussen Losser en de grens. Aan de rand v/d plas staat een uitkijktoren van waaraf men km's vrij zicht heeft over de omgeving. De plas heeft een grote rijkdom aan water- en oevervogels, die gespot kunnen worden vanuit de vogelkijkhut Oelemars. Naast de plas ligt een naaldbos "De Zandbergen" met een open stuifzandvlakte in het midden, met hier en daar jeneverbesstruiken. De tocht hebben we vervolgd over Duits grondgebied, langs de Bardeler Grotte (Mariabeeld), langs Het “Franziskanerkloster Bardel” vlak tegen de NL grens. Het klooster is een tak van de Franciscanen in de boerenstand Bardel, opgericht in 1922. Vervolgens zijn we langs de Dinkel weer richting ons startpunt gewandeld, het was echt een geweldige tocht!


Rating: 5 sterren
1 stem

Neede - De Needse Berg

20-02-2021 / 10.26 km

Op deze bijzonder mooie "Lentedag" in februari was ons doel De Needse Berg, het is een stuwwal die zo'n 150.000 jaar geleden gevormd is in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. De Needse Berg is een heuvel van 34,6 m hoog nabij Neede in de provincie Gelderland. Boven op de heuvel staat De Hollandsche Molen (De Olde Mölle), de molen zoals die er nu staat, is in gebruik genomen in januari 1927. Bij de algemene begraafplaats in Neede te zijn gestart staat een oorlogsmonument, op de steen staat: "1940 - 1945 VOOR HEN DIE VIELEN". Op de metalen plaquette staan de namen van 24 Needenaren die tijdens de 2e Wereldoorlog omkwamen. Via het Natuurobservatietoren De Needse Berg (De Uitkijktoren), een toren van 16 m hoog, zijn we bij de molen aangekomen. Vanaf de molen zijn we tussen de weilanden door richting het bos gelopen, met nog regelmatig wat resten sneeuw onderweg, moest je een beetje klimmen en afdalen, maar loop je vooral over leuke/smalle bospaadjes. Het aangelegde Geologisch Natuurpad met informatieborden leidt je in korte tijd langs de kenmerken van de dichtbijeengelegen afzettingen uit meerdere geologische perioden.


Rating: 5 sterren
1 stem

Neede - 't Needse Achterveld

27-02-2021 / 12.04 km

Onze wandeling start vanaf de parkeerplaats Needse Achterveld (Visschemorsdijk/Neede). Na een klein stukje asfaltweg ga je tussen bossen en weilanden door richting de ijsbaan van Neede, om daarna richting de Buurserbeek te lopen en deze te volgen tot je weer terug bent bij de het startpunt, Hier begint Het Needse Achterveld, het is nog een relatief oorspronkelijk gebied. Doordat het er altijd te nat was, is het nooit omgevormd tot landbouwgrond. De laatste jaren is eigenaar Staatsbosbeheer druk bezig flora en fauna hier nieuwe kansen te geven. De tijd wordt er teruggedraaid: omliggende landbouwgronden zijn opgekocht en teruggegeven aan de natuur. De wandelroute is tot stand gekomen door samen-werking van Staatsbosbeheer en de IVN-afd. Oost-Achterhoek. Je loopt door rustig natuurgebied, over smalle slingerende bospaadjes, langs heide en jeneverbes, langs vennen, een (overgroeide) beek en een stuk over rustige asfaltwegen tussen weilanden door, waar je in de verte de kerktoren van Rietmolen ziet. Na het oversteken van de Buurserbeek sla je al gauw het bos weer in waar je door mooi natuurgebied je weg vervolgt.


Rating: 4 sterren
1 stem