Wandeltochten - Mei 2021

Wandelen door Twente, Salland en de Achterhoek


Almelo - Landgoed Huize Almelo

08-05-21 / 12.60 km

Het lijkt dat de lente nu eindelijk is begonnen, nog niet in volle glorie, maar tijdens deze mooie wandeling op en rond "Landgoed Huize Almelo" werd toch steeds meer de lente zichtbaar. Het is een havezate in Almelo die het centrum van de heerlijkheid Almelo vormde. Het wordt voor het eerst genoemd in 13e eeuw. Het oorspronkelijke huis werd door Zeger van Rechteren (1623-1674) afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Eind 1652 was het nieuwe huis gereed voor bewoning. Bij de aanleg van de N36 (nu N349) werd Huis Almelo afgesneden van de rest van het landgoed en ging de provinciale weg dwars door de 2,5 kilometer lange Gravenallee. Het kasteel is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Van Rechteren Limpurg. Het landgoed is opengesteld en bevat ongeveer 296 ha. bos en 493 ha. landbouwgrond. De boerderijen van het landgoed zijn herkenbaar door de rood/gele luiken. Tevens ging de wandeling langs de beek De Loolee en over het opengestelde particulier eigendom "Landgoed 't Besselinck", vervolgens zijn we via enkele wegen langs het kanaal "Almelo-Nordhorn" terug gelopen naar het beginpunt.


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****
Zwerfafval op route: Weinig

Losser - Landgoed 't Borghuis

15-05-21 / 9.59 km

Dit keer zijn we onze wandeling gestart vanaf de parkeerplaats op Landgoed 't Borghuis, een kleinschalig vakantiepark gelegen in de bossen vlakbij het toeristische Losser en Oldenzaal. Van hieruit zijn we direct richting Landgoed De Snippert gelopen, het landgoed ligt tussen de natuurgebieden Haagse Bos en Boerskotten. Deze 2 landgoederen liggen naast elkaar en worden door Natuurmonumenten als een geheel beheerd. Het Haagse Bos werd hoofdzakelijk ingericht voor houtproductie. Er werden rabatten (verhoogde kweekbedden) aangelegd waarop jonge naaldbomen werden geplant. De Snippert kent een duidelijk ander karakter. Ten behoeve van de wildstand en voor houtproductie verrezen hier bossen met douglas, lariks, grove den en eik. Er werden lanen aangelegd en landbouwgronden ingericht. Midden op het landgoed werd in 1912 een boerderij gerealiseerd: de Judithhoeve. In het Haagse Bos vind je tevens een mooi waterpoel, waar kikkers en diverse vogels hun plek hebben gevonden. In de weilanden tussen de bossen kwamen we dikwijls reeën tegen, prachtig om te zien, maar soms moeilijk te fotograferen i.v.m. de afstand!


Rating: 5 sterren
1 stem
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: ****
Zwerfafval op route: Zeer weinig, top!

Den Nul - Duursche Waarden

23-05-21 / 11.00 km

De Duursche Waarden is een 120 ha. groot natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gem. Olst-Wijhe nabij de buurtschap Fortmond. De Duursche Waarden bestaat uit geulen, oeverwallen en stukken bos in de uiterwaarden van de IJssel. Het gebied is vernoemd naar het nabijgelegen gehucht. Midden in het gebied ligt de Steenfabriek Fortmond, de activiteiten zijn in 1976 beëindigd, de restanten zijn mooi en nog heel goed zichtbaar. Direct naast de oude fabriek staat een uitkijktoren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de bochtige IJssel en het natuurgebied. Met Schotse Hooglanders en IJslandse paarden wordt voorkomen dat de ruigtes en graslanden dichtgroeien en veranderen in een groot ooibos, daardoor is er een flinke afwisseling in de vegetatie. De wandeling start bij het IJssel Infocentrum en gaat via een "Drijfbrug" over de Oude Kolk het natuurgebied in, achter de dijk loop je door weiden en een mooi bos naar de IJssel, vervolgens door het bos via mooie paden naar Monfort, richting steenfabriek, waar het ook het veer het "Kozakkenveer" zijn diensten aanbied. Daarna wandel je een lang stuk langs de IJssel en kom je bij een "Trekpont", een handig trekpontje sleep je jezelf naar de overkant. Met de vele regen de laatste tijd was het echt een ruige tocht, met regelmatig wat glijpartijen!! Echt een prachtige wandeling.


Rating: 5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: *****
Zwerfafval op route: Zeer weinig, top!

Joppe - Gorsselse Heide 

29-05-21 / 11.17 KM

De Gorsselse Heide is een natuurgebied in de Nederlandse gemeente Lochem, Het is ongeveer 110 ha. groot en voornamelijk begroeid met heide en naald- en loofbos. De naam van het natuurgebied verwijst naar de oude begroeiing. Zo'n 100 jaar geleden werd begonnen met het aanplanten van grove den voor de houtproductie, tegenwoordig ontstaat er geleidelijk aan meer variatie in het bos doordat het eentonige naaldbos zich ontwikkelt tot een natuurlijk loofbos, waaronder berk en eik, en een struiklaag van vuilboom en lijsterbes. Er broeden 3 soorten spechten, vele zangvogels, havik en buizerd. In het gebied bevinden zich ook een aantal mooie vennetjes. In het gebied zelf zijn alleen onverharde wegen en paden waarop geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan. Het gebied is 2 eeuwen tot 2009 gebruikt als militair oefen- en schietterrein, daar zijn nog enkele overblijfselen van zichtbaar, waaronder de schietbaan. De Gorsselse Heide werd in 2009 verkocht aan de Stichting IJssellandschap. Door de jaren heen zijn er op de Gorsselse Heide 78 planten-, 30 vlinder-, 33 libellen- en 77 broedvogelsoorten gevonden. Het is een gunstig leefgebied voor allerlei paddenstoelen en mossen. Onze wandeling startte bij restaurant De Zevensprong in Joppe, via een zandpad loop je De Gorsselse Heide in. 


Rating: 5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: *****
Zwerfafval op route: Zeer weinig, top!