Wandeltochten - Oktober 2020
Wandelen door Twente en Salland
Vriezenveen - Engbertsdijkvenen 1
03-10-2020 / 11.27 km
De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen. Engbertsdijksvenen is een uitgestrekt hoogveengebied van ongeveer 1000 ha groot, met levend en herstellend hoogveen en heide. Een restant van het grootste hoogveengebied dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Het veengebied ontwikkelde zich na de laatste ijstijd, meer dan 10.000 jaar geleden. In en om het dit natuurgebied liggen ‘haren’, dit zijn koppen van zand die uit de bodem opduiken. De eerste bewoners van de veenwildernis vestigden zich op zulke zandbulten, te midden van het destijds uitgestrekte hoogveen. Inmiddels is al het hoogveen in Nederland zo goed als verdwenen en zijn nog enkele restanten over. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt nog hoogveenrestant van ongeveer vijf meter dik, helemaal in oorspronkelijke staat. Door beheermaatregelen van Staatsbosbeer krijg het hoogveen weer de kans te herstellen.
Kloosterhaar - Engbertsdijkvenen 2
10-10-2020 / 11.05 km
Het gebied dankt zijn naam aan de boerenfamilie Engberts. De Engbertsdijksvenen zijn relatief laat verveend. De vervening in Twenterand en omgeving was tot in de 19de eeuw een kleinschalig gebeuren. Er zijn uitgestrekte veengebieden met heideterreinen en vennen. Het is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Op korte afstand van elkaar liggen verschillende landschappen. Het gebied kent duidelijke hoogteverschillen. Naast verschillende veenmossen groeien er veenplanten als eenjarig wollegras, veenbes, zonnedauw en lavendelhei. In het veenbos komt tussen de zachte berk het zeldzame slangenwortel voor. Ook groeien er verschillende soorten orchideeën. Er zijn veel vogelsoorten zoals de blauwborst, roodborsttapuit, kraanvogel, taigarietgans en de geoorde fuut. Ook leven er adders, gladde slangen, levendbarende hagedissen en heikikkers. 's Zomers zie je de viervlek en grote keizerlibel. Het heideblauwtje is een typisch bij het gebied passende dagvlinder.
Beerze - Het Beerzepad
17-10-2020 / 13.10 km
Beerze, een uniek stukje Nederland. Beerze is een natuurgebied van ongeveer 400 hectare groot en ligt ten zuiden van de Vecht tussen Ommen en Mariënberg. Dit oer-oude cultuurlandschap biedt een enorme afwisseling. Langs de Vecht en de afgesneden Vechtarmen is het dierenleven heel divers. Sporen van het verleden zijn overal herkenbaar. Het natuurgebied is erg divers, zo zijn er de cultuurgronden langs de Vecht bij het esdorp Beerze, het oorspronkelijke landgoed Beerze bestaande uit een landhuis en landgoedbos, het stuifzand, mooie oude dennenbossen, een langgerekt met eiken(hakhout) beplant kamduin, uitgestrekte jeneverbesstruwelen, een veenputtencomplex en droge en natte heide. Bijzondere vogels, vlinders en kikkers, maar ook adders vinden hier hun thuis. Beerze is zo een bijzonder natuurgebied, dat Europa het heeft aangewezen als Natura 2000.
Lemele - Lemelerberg
24-10-2020 / 9.69 km
Natuurgebied Lemelerberg bestaat uit een stuwwal die zich ten westen van het Overijsselse Lemele en ten noordoosten van Lemelerveld bevindt. De stuwwal is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan toen gletsjers zand en grind voor zich uit duwden. Het gedeelte dat Lemelerberg heet is ruim 60 meter hoog. Het natuurgebied is een divers gebied, uitgestrekte heide, afgewisseld met zandvlaktes, bossen en bronnetjes. De berg is onder andere bijzonder vanwege haar grote hoeveelheid jeneverbessen. De grond van de Lemelerberg was te droog en te arm voor de boeren om te bewerken waardoor het altijd een stuk natuur is gebleven. Een schaapskudde zorgt ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen en dat de heide niet vergrast. In het natuurgebied zijn een aantal wandelroutes. Deze wandelroutes worden onderhouden door de provincie Overijssel.
Ommen - Sahararoute
31-10-2020 / 13.20 km
Het Vechtdal staat bekend om de vele verschillende natuurgebieden. Stuifzanden, heide, vennen en meertjes worden afgewisseld met eindeloze panorama uitzichten over groene weides en het rustgevende gekabbel van de rivier De Vecht. Eén van de mooiste en opvallendste van alle natuurgebieden is de zandverstuiving de Sahara, het is een verborgen pareltje in het Vechtdal. Een uitgestrekt stuifzandgebied in boswachterij Ommen, net iets buiten Ommen. Rond het actieve stuifzand liggen dennenbossen en heide met de jeneverbes. Het afwisselende landschap is ideaal voor wandelen, rondom de zandverstuiving liggen een aantal korte en wat langere wandelroutes en er zijn ook een aantal picknickplaatsen. Vlak bij de Sahara ligt de oude uitkijktoren om bosbranden te ontdekken, nu niet meer in gebruik en dus voor publiek toegankelijk. Boven op de toren heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.