Wandeltochten - Februari 2022

Wandelen door Twente, Salland en de Achterhoek


Enter - De Doorbraak / Dakhorst

05-02-2022 / 9.02 km

De dag gestart met een mooie zonsopgang en een wandeling die begon op de parkeerplaats bij de Akkerwal in het buurtschap IJpelo, tussen Enter en Wierden. Het grootste deel van deze tocht ging langs de waterloop De Doorbraak, deze nieuwe waterloop met een lengte van 13 km werd om meerdere redenen aangelegd! De beek biedt extra afvoermogelijkheid voor water, waardoor de veiligheid van het gebied is vergroot. Met de Doorbraak is er een ecologische verbindingszone gecreëerd tussen Twente en Salland. Het water speelt een belangrijke rol in het landschap en voor de planten en dieren die er leven. Op tal van plaatsen rondom deze beek zijn mooie wandelroutes te vinden. Halverwege deze route vind je Het Mokkelengoor, het is een 44 ha. groot natuurgebied in de buurschap IJpelo, gem. Wierden. Staatsbosbeheer is de eigenaar van dit 'helaas' niet opengestelde moerasreservaat. Het gebied bestaat uit een verland ven, gelegen in een laagte van het dekzandlandschap. Aansluitend zijn we weer verder gelopen langs het zuidelijke deel van De Doorbraak en via de Exosche Aa zijn we uiteindelijk aanbeland bij "Waterbuffer Dakhorst", het is een natuurreservaat en waterbuffer in één. Het natuurgebied is een enorme magneet voor verschillende vogelsoorten. Dat maakt Dakhorst tot een een walhalla voor de vogelspotter.


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ***
Zwerfafval op route: Helaas teveel!!!

Olst - IJssellinie / Landgoed De Haere

12-02-2022 / 8.58 km

Ook op deze zaterdag de dag gestart met een prachtige zonsopgang, met een mooie rode gloed aan onze hemel. Dit keer een wandeling gelopen langs een deel van de IJssellinie en door het Landgoed De Haere in de omgeving van Olst. De IJssellinie was een militaire verdedigingslinie die tussen 1951 en 1954 langs de IJssel gebouwd werd om Nederland d.m.v. inundatie (het onder water zetten van land) te beschermen tegen een landinvasie vanuit het oosten, tijdens de "Koude Oorlog". Op vele plekken zijn de overblijfselen van deze roerige tijd nog te herkennen aan de diverse bunkers met in beton gestorte tanks of geschutskoepels. Nadat we een deel van de IJssellinie hadden gelopen, zijn we richting kasteel "Groot Hoenlo" gelopen, een havezate met landgoed aan de Diepenveenseweg tussen Boskamp en Olst, voor het eerst vermeld werd in 1233. Het huis met bijhorende landgoed zijn sinds 2001 een beschermd rijksmonument. Daarna onze weg vervolgd en via een mooi bruggetje "Die Alten Herren Brücke" richting het "Landgoed De Haere" gelopen. Het is een havezate aan de IJssel in de buurtschap Hengforden, gem. Olst-Wijhe, ong. 7 km ten noorden van Deventer. Het landgoed is 130 ha. groot en bevat een landhuis met park en bijgebouwen. Verder bestaat het uit een aantal boerderijen, gemengd bos, weilanden en bouwland.


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: *****
Wandelroute/paden: ****
Zwerfafval op route: Redelijk veel!!

Neede - Noordijkerveld en De Bollert

26-02-2022 / 7.71 km

Het landschap van Neede is een typisch coulisselandschap: rustieke landweggetjes langs velden en akkers, afgewisseld door houtwallen, beekjes, bosvennetjes en woeste gronden met heide en dennen. In de gehele gemeente bevinden zich vele mooie vogelbroedgebieden. In behoorlijk dichte mist, die de hele ochtend bleef hangen zijn we onze wandeling gestart bij het Landgoed Willem Elshof-Haverslag, helaas lagen de paden daar voor het grootste gedeelte onder water en zijn we verder gelopen naar het Noordijkerveld dat ook binnen dit gebied valt, het is een gebied binnen van ongeveer 20 ha. groot in het gehucht Noordijk vlak bij Neede in het noorden van de gemeente Berkelland, tussen de plaatsen Gelselaar en Markvelde, aan de rand van de provincie Gelderland. Vroeger was dit een uitgebreid heidegebied. Hiervan is slechts het natuurgebied De Bollert over. Er bevindt zich ook een waterwingebied, waar per jaar 0,7 miljoen kubieke meter water wordt gewonnen. In De Bollert liggen enkele mooie smalle bospaadjes, die onder de naam "Klompenpaden" in de route zijn opgenomen. Aansluitend zijn we naar de Schipbeek gelopen en hebben daar een groot deel van het wandelpad langs de beek gelopen, waar deze beek vroeger, recht door het landschap sneed, zijn er nu gedeeltes prachtig aangepast met mooie natuurlijke eilandjes, waar diverse vogels ongestoord hun habitat hebben gevonden.


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****
Zwerfafval op route: Helaas te veel!!!