Wandeltochten - Febuari 2023

Wandelen door de Achterhoek, Salland, Oude IJsselstreek en Twente


Ruurlo - Molenplateau/Boswachterij Ruurlo

03-02-2023 / 8.18 km

Gestart met de wandeltour bij de Haarweg aan de rand van het bosgebied "Boswachterij Ruurlo", het is een natuurgebied dat ten zuidwesten van Ruurlo in de provincie Gelderland ligt en circa 500 ha. groot is. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit bossen afgewisseld met weiden. Ook wel coulisselandschap genoemd, een type landschap dat op meer plaatsen in de Achterhoek terug te vinden is. In het gebied staan tevens de typisch Oost Nederlandse hallenhuisboerderijen. Het natuurgebied is ontstaan uit het landgoed dat bij Kasteel Ruurlo hoorde. Tegenwoordig wordt Boswachterij Ruurlo beheerd door Staatsbosbeheer. In het 1e deel van de tocht zijn we langs de stuwen van de "Veengoot" en de 'Van Heeckerenbeek" gelopen, om daarna richting het molenplateau te gaan. De wandeling is vernoemd naar het "molenplateau" waar een deel van de route langs gaat, het is een verhoging in het landschap waar vroeger een molen heeft gestaan, midden in het bos, op deze Molenbult, stond tot 1830 een graanmolen. In de tijd dat de wieken nog draaiden was het hier nog heideveld rondom, nu ligt er ten zuidwesten nog een bescheiden perceel heide dat wordt omringd door alleen maar bos. Vanaf het plateau heb je een wijds uitzicht over dit naastgelegen stuk heide en komen er 6 wandelpaden uit op dit punt. Een mooie plek voor een rustmoment tijdens onze wandeling, en die hebben wij ook zeker genomen! Het hele gebied kenmerkt zich door mooie rustige zandpaden en prachtige paadjes die je midden door de bossen en langs beken leiden.


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****

Lettele - Landgoed De Bannink

10-02-2023 /6.76 km

Dit keer een wandeling in het buurtschap "De Bannink", tussen Bathmen en Lettele. Midden in dit prachtige natuurgebied ligt een terrein van defensie met de gelijknamige naam De Bannink. We zijn gestart bij de prachtige nog in werking zijnde korenmolen "De Leeuw" in buurtschap "Oude Molen". De molen werd in de 18e eeuw de 'Bathemsche koornmolen' genoemd, met de vermelding dat hij op 'Kolmeschater grond' stond. De huidige molen werd in 1856 gebouwd nadat de vorige was afgebrand. De molen is reeds meerdere keren gerestaureerd en sinds 1990 weer in gebruik genomen door een beroepsmolenaar. Na een bezoek aan de molen zijn we echt aan onze wandeling begonnen op een deel van het "Landgoed De Bannink". Aan het einde van dit een mooie stukje bos zijn we de Holterweg overgestoken en hebben daarna onze weg vervolgd op het defensieterrein "De Bannink" dat opengesteld is voor wandelaars. Een prachtig stuk natuur met bossen, weilanden en karakteristieke  boerderijen. Diverse mooie bruggetjes over de sloten in dit gebied gaven deze tour nog meer glans! Na een pauze met koffie en broodjes zijn we verder gegaan naar het deel van dit gebied dat beheerd wordt door St. IJssellandschap, over kleine, smalle bospaadjes kwamen we uiteindelijk bij 2 mooie kleine vennetjes aan. Tijdens het grootste deel van de wandeling was het ongekend rustig en hebben we echt kunnen genieten van de stilte, nog wat kiekjes gemaakt van de eerste tekenen🌷van de lente en tot slot nog een bezoekje aan de winkel van de molen gebracht.


Rating: 3.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****

Voorst - Landgoed De Poll en Ruïne De Nijenbeek

17-02-2023 / 8.94 km

Afgelopen vrijdag hebben we een mooie rondwandeling gemaakt op "Landgoed De Poll", een landgoed met een lange geschiedenis, vroeger stond hier een havezate, die mogelijk al voor de bedijking van de IJssel is gebouwd. Bij landgoed De Poll behoort ook de 2 km. van het landhuis aan de IJssel gelegen ruïne van kasteel "De Nijenbeek". Het ongeveer 900 ha. grote landgoed is gelegen ten noorden van Voorst en ten oosten van het dorp Bussloo en is voor het grootste deel geopend voor wandelaars. We zijn de tocht gestart aan de Nijenbeekseweg en vandaar langs de "Zwarte Kolk" en via het "Juffersgat" de weg overgestoken richting De Halmen. Hier staan de restanten van een "Oude Korenmolen" (type: Stellingmolen), gebouwd in 1831 en niet meer in gebruik sinds 1899. Aansluitend hebben we het Klompenpad gevolgd op het Landgoed De Poll en zijn we aangekomen bij een mooie picknickplek naast "Zorgboerderij De Hezemate", om even te genieten van een kopje koffie☕. Na deze break hebben we het Middelbeekspad, die langs de dijk loopt gevolgd richting het gemaal "Middelbeek". Niet heel gepland moesten we een stuk terug lopen om bij het wandelpad richting de ruïne van "Kasteel De Nijenbeek" te komen. De "Ruine De Nijenbeek", in de omgeving ook wel bekend als het Hooge Huis staat aan de oever van de Voorsterbeek. Het is een grote vierkante donjon, nu nog zo'n 20 m. hoog en met een grondvlak van 12 bij 13 m. Het kasteel werd waarschijnlijk gesticht in het begin van de 13e eeuw. Na een welkome pauze bij de ruïne zijn we een stuk over de dijk langs de IJssel gelopen om daarna een wandelpad in te slaan die ons door weilanden en een mooi stuk bos op het landgoed voerden om weer bij het startpunt aan te komen.


Rating: 3.5 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ***

Mander - Natuurgebied Mander

25-02-2023 / 7.44 km

Dit keer een wandeling in het natuurgebied bij Mander, een gebied met bos, heide en zandputten langs de Duitse grens. Onze tour zijn we gestart bij de "Watermolen Frans" uit 1725 en vandaaruit richting de Galgenberg gelopen, een bergje met een top dat ligt op 70 m. boven NAP, in de Middeleeuwen vonden hier terechtstellingen plaats! Via de Manderheide, waar de heide in de minderheid is en het grootste deel door bomen is overgenomen en dus uit bos bestaat, zijn we door de zandputten (groeves) van Getelo gelopen net over de grens van Duitsland. Bij de eerste zandput hebben we even een korte break gehouden met uitzicht over deze zandput! Aangekomen bij de tweede zandput, die een stuk groter is, was het echt genieten in dit mooie rustige en stille gebied, waar we ons even alleen op de wereld voelden! Na de oversteek door het bos zijn we aangekomen bij de Mander Cirkels (Cirkels van Jannink), ze hebben een doorsnede van ongeveer 340 en 380 m. Ze zijn aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw als akker. Nu grazen er heidekoeien! Via een mooi wandelpaadje dat tussen heide en jeneverbesstruiken is aangelegd kom je weer bij een stuk bos, dit bos waar we doorheen hebben gelopen was vroeger een heidegebied. Om het oude cultuurlandschap van vroeger te herstellen en het leefgebied voor plant- en diersoorten te versterken, brengt Landschap Overijssel de heide hier terug; een maatregel die ze nemen in het kader van Natura2000. Tenslotte zijn we via een lang zandpad dat aan de linker zijde vnl. uit bos en rechts veelal uit weilanden bestaat, weer aangekomen bij het startpunt. Na nog even een kort bezoekje aan de "Watermolen Frans", om nog wat foto's te maken, zat onze trip er weer op.


Rating: 4 sterren
2 stemmen
Beoordeling wandeling Waardering * tot *****
Natuur en omgeving: ****
Wandelroute/paden: ****