"Dossier Afval in de natuur"

Er belandt veel afval in de natuur, van zwerfvuil tot chemisch drugsafval. Staatsbosbeheer zet zich dagelijks in om de gebieden schoon te houden.

Overzicht van dossiers

De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er verrassend veel rotzooi in onze natuurgebieden. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers, maar ook van de boswachters die het op moeten ruimen – al dan niet met hulp van gespecialiseerde bedrijven, gemeenten, sociale werkplaatsen en vrijwilligers. Vervuiling kan bovendien vele nadelige gevolgen hebben. Zo kunnen wilde dieren verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden en kan de bodem vervuild raken. Stort iemand zijn tuinafval, dan kunnen er planten gaan woekeren die helemaal niet thuishoren in een natuurgebied.

Feiten en cijfers over afval in de natuur

Oude huisraad, bouwafval en drugsafval

Het afval in de bossen, duinen en heide blijft helaas niet beperkt tot een blikje frisdrank, wat tuinafval of een sigarettenpeuk. We vinden complete afgedankte huisraad, bouwafval en zelfs afval uit drugslaboratoria op onze terreinen. Het kost ons naar schatting een half miljoen euro per jaar om het afval in onze gebieden op te (laten) ruimen. Geld dat Staatsbosbeheer liever besteedt aan beheer en inrichting van de natuur. 

Het dumpen van afval is een groeiend probleem. Een inventarisatie onder onze boswachters laat zien dat het aantal dumpingen in de natuur de afgelopen 10-15 jaar geleidelijk is gestegen. De boswachters vinden autowrakken, bouw- en drugsafval, maar ook steeds meer zwerfvuil, zoals picknickresten en meeneemverpakkingen van eten en drinken. Schattingen over zwerfafval lopen inmiddels uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. De schade voor de natuur is aanzienlijk, net als de kosten om alles op te ruimen. Kosten die veelal voor rekening komen van de terreinbeheerders. Staatsbosbeheer schat de totale jaarlijkse kosten voor schoonmaak op ongeveer een 0,5 miljoen euro.

Afvaldumping per gebied

De spreiding over het land is divers. Sommige gebieden zijn rustiger, in andere is het elk weekend raak.

Duur afbraak afval en gevolgen

Het meeste afval breekt maar moeizaam af in de natuur. Een aluminium blikje doet er 50 tot 200 jaar over, een plastic drankflesje al gauw 10 jaar. Ze vormen bovendien een risico voor mens en dier. Zo kunnen dieren verstrikt raken in plastic sixpack-houders en kunnen plastic bakjes waar water in blijft staan bronnen van ziektes vormen. Gedumpte tuinplanten kunnen gaan woekeren en drugs- en bouwafval zorgen regelmatig voor ernstige verontreiniging van de bodem.

Redenen van afvaldumping

Er zijn allerlei redenen aan te wijzen waarom mensen afval dumpen in bossen en natuurgebieden: gemakzucht, de kosten voor de gemeentestort, het feit dat de natuur geen openingstijden heeft en minder controle in het veld. Het speelt allemaal een rol, maar niet één reden springt er uit.

Bron: Staatsbosbeer.nl